Скандали, скандали

На 10 октомври 2003, бултрас забъркват първия си сериозен инцидент зад граница. Часове преди квалификацията Хърватско-България за Евро`2004, стават сериозни сблъсъци между хърватски и български ултраси на централния площад "Бан Йосип Йелачич" в Загреб. Ранен е един българин, а в мелетата взимат участие над 200 хулигани от двете страни. Според свидетелства от репортажи на БНТ и НоваТВ, всичко започнало след като фенове на Ботев, отвърнали на провокация на местните и ги подгонили през площада. "Загребачкия случай" остава в историята като първата задружна проява на фенове на Левски София, ЦСКА и Ботев Пловдив!

До мача на "Максимир" в Загреб, бултрас никога преди товане не са имали интерес и отношение към подкрепата за националния отбор. Нещо повече, оставали са дори безразлични към него, считайки го за своеобразен сборен отбор на София. В първите години на новия век обаче настъпва промяна в отношението, може би главно заради липсата на големи мачове на Ботев Пловдив и съответно предизвикателства за изява. Бултрас имат значително присъствие в националната агитката по време на Евро`2004 в Португалия, а така също и на мачовете в Румъния, Черна гора и Ирландия.

Бултра присъствието на европските стадиони достига до безпрецедентната провокация. На 26 февруари 2004 година на мача Ливърпул – Левски за Купата на УЕФА, от ниските редове на легендарния Spion Kop на стадион Anfield Road се издига изненадващо жълт чаршаф с надпис на кирилица и недвусмислено послание за историята. Спомените на един свидетел разказват:
"Касите на "Анфийлд" за абсолютно всички трибуни и сектори са на едно място - и за домакини, и за гости. Бяха отделени само 3 гишета за привърженици на Левски София, даже имаше надписи на български. С един познат искахме да си купим билети за Коп и се наредихме на съответнета опашка. В един момент чувам викове "Ай, канарииии!" и нещо против говедата. Оглеждам се, питам моя човек дали е видял откъде идват виковете, обаче за нещастие един полицаи ни чул славянската реч. Колкото и да му обяснявахме, че не сме за Левски и сме български фенове на Ливърпул, той не ни позволи да останем на опашката. Под заплахата изобщо да не влезем на мача, полицаят ни проводи до гишетата за българи. Имаше ги всякакви в гостуващия сектор, даже 80% от присъстващите не бяха левскари, а дори някои се израдваха при головете на Пуул. Стана обаче голям шок за истинските левскари, когато разпънаха отсреща чаршафа, точно преди началото. После, в началото на второто полуврме пак го вдигнаха и се виждаше ясно написаното. Левскарите през цялото време очакваха цесекарска провокация и бяха наистина сериозно изненадани. Направо целия български сектор онемя за известно време, а на мен ми се подкосиха краката от вълнение. Моят отбор, моята агитка беше на пъпа на легендарната трибуна Спион Коп!!! После разбрах, че това са били момчета от Лондон. Хвана ме само яд, че нямах фотоапарат в себе си тогава"


Международен скандал бултрас забъркват и през 2007 година като тяхна провокативна проява на дербито на Лаута коства дипломатически неприятности за България. Генералният консул на Република Турция в Пловдив Юмит Ялчън връчва протестна нота на българското Външно министерство заради поведението на привържениците на Ботев Пловдив. В дипломатическата нота се твърди, че действията на агитката с издигане на обърнато турско държавно знаме и опита да се подпали публично са били оскърбление за турската държава и нарушавали добросъседските отношения. Като реакция на властите, заподозрените инициатори на деянието са привикани от пловдивската прокуратура за разследване на случая. Агитката пък си има неприятности заради иначе един недобре обмислен и глупаво реализиран опит за подигравка с популярността на Локомотив сред етническите малцинства на Пловдив. По това време "черно-белите" се издържат с пари от турските предприемачи Бейхан Зеки Байрям и Левент Назифоглу, а пък в предишни години са били спонсорирани от косовара Рашид Жинипотоку и циганина Александър Тасев-Остапа от Кюстендил.

Тънката граница между спорт и политика бива премината и през лятото на 2017, когато пътуващи привърженици са били задържани в Бивша Югославска Република Македония рано сутринта на 29 юни. Те пътували за Тирана, където Ботев Пловдив щял да гостува на албанския Партизани в двубой от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Наложило се българският консул в Скопие да пристигне спешно в полицейския участък на град Крива паланка, където са били откарани привържениците на "канарчетата". По информация на местната полиция автобусите на bultras on tour са спрели към 03:00 часа местно време за одмор край град Куманово на магистралния път Скопие-Тирана. Четирима от тях изрисували графити на бензиностанция и в добавка разлепили стикери с български националистични призиви. На четиримата нарушители била наложена административно-наказателна глоба, но те отказали да платят глобата. Останалите пътуващи проявили солидарност с четиримата задържани и са останали с тях, като същевременно блокирали пътя, според агенция МИА. Около 7:45 часа блокадата била отстранена, а движението - нормализирано. Българското посолство постигнало съгласие с полицията да бъде съставен акт за административно нарушение само на ръководителя на групата Иван Вълчев от Банда Кичука, като той получил минимална глоба в размер на 200 евро. След около 7 часа принудително задържане, бултра групата се отправя към Тирана, но е спряна отново на албанската граница, което осуетява пристигането в Тирана преди мача. Поради невъзможност да стигнат навреме, "шалчетата" отсядат в Подградец, градче на албанския бряг на Охридското и там гледат по телевизията победата на Ботев Пловдив с 3:1. На стадиона в Тирана успяват да се доберат едва 50-ина привърженика. Малко преди началото на двубоя групата е нападната с камъни и бутилки от 150-200 албански хулигани, но краткият сблъсък завършва без пострадали българи.